Choć nie wszyscy lubią szpinak ze względu na dość nieapetyczny wygląd i specyficzny smak, nie można nie docenić jego właściwości zdrowotnych. Zalety i wartości odżywcze szpinaku sprawiają, że jest on polecany przede wszystkim dzieciom do prawidłowego rozwoju.

Główną zaletą szpinaku jest to, iż posiada on wiele cennych wartości odżywczych, których nie sposób przecenić. Jego zielone liście zawierają dużo witamin i składników mineralnych. Ponadto są one bogate w łatwo przyswajalne żelazo.

Spośród wartości odżywczych nie małe znaczenie ma kwas foliowy-witaminy B11. To dzięki niemu nasz organizm łatwiej produkuje krwinki czerwone. Kwas foliowy jest także nieoceniony do właściwego działania układu trawiennego.Ponadto o wartościach odżywczych szpinaku świadczy zawartość w nim sodu, potasu, magnezu, wapnia, manganu, kobaltu, miedzi, cynku, fosforu, fluoru, chloru, jodu, oraz wielu witamin z grupy B, witamin E i K, a także witaminy C.

Spośród wielu zalet szpinaku na plan pierwszy wysuwa się również jego niskokaloryczność. W 100g to około 20kcal. Z tego powodu mogą go spożywać nawet osoby mające problemy z nadwagą. Jego zalety dostrzegają również sportowcy. Szpinak zwiększa bowiem przyrost masy mięśniowej i kondycję organizmu.

Choć szpinak posiada wiele wartości odżywczych i nie sposób nie dostrzec jego zalet, należy pamiętać, że nie dla każdego jest wskazany. Są osoby, które muszą go unikać ze względu na schorzenia, na które cierpią.