Często jest tak, że nie przyrządzamy dań ze szpinakiem, ponieważ zraziliśmy się do niego kiedyś tam w przeszłości. Nierzadko zdarza się również i tak, że rośliny tej nie lubią dzieci lub mąż. Czy to oznacza, że nie powinnyśmy robić potraw ze szpinakiem? Oczywiście, że nie! Przy odrobinie chęci możemy przygotować takie, które posmakuje nawet największemu niejadkowi.

Owszem, zrozumiałe jest, że można nie przepadać za szpinakiem z czosnkiem czy pieprzem, ale szpinak z jajkiem to co innego. To prawdziwa uczta dla podniebienia. A co najważniejsze, tak przyrządzony jest zdrowy i niskokaloryczny. Jak zrobić szpinak z jajkiem? To bardzo proste! Podany przez nas przepis jest łatwy i szybki.

Składniki szpinaku z jajkiem:

  • świeży szpinak
  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietany
  • sól, oliwa

Sposób przyrządzenia szpinaku z jajkiem:

Świeży szpinak należy dokładnie umyć. To samo zrobić z jajkami. Następnie należy drobno pokroić liście warzywa, wrzucić na rozgrzaną patelnię i lekko podsmażyć. Dolać odrobinę wody, posolić i dusić pod przykryciem, często mieszając. Gdy szpinak będzie odpowiedni, robimy w nim dwie dziury i wbijamy w nie jajka. Smażymy do czasu aż białko jaj się zetnie, żółtko natomiast powinno pozostać płynne.

Tak przyrządzony szpinak z jajkiem najlepiej podawać na śniadanie lub kolację. Można pić do niego najlepiej sok domowej roboty lub herbatę. Szpinak w tej wersji z pewnością posmakuje nawet dzieciom.