Szpinak z czosnkiem to głównie danie dla tych, którym nie straszny jest czosnek. Doskonale bowiem wiemy, że są osoby, które za nim nie przepadają. Głównie są to zaś dzieci, więc jeśli chcemy, by polubiły szpinak i robimy im z nim danie po raz pierwszy, lepiej postawić na naleśniki. W przeciwnym razie skutecznie możemy je zniechęcić. Na szpinak z czosnkiem jeszcze przyjdzie czas.

Jeśli jednak lubimy pyszny szpinak z czosnkiem i nie ma przeciwwskazań do ich spożywania, warto od czasu do czasu przyrządzić sobie to danie, które jest bardzo zdrowe. Zarówno szpinak, jak i czosnek zawierają bowiem dużo witamin i składników odżywczych. Już nasze babcie i prababcie dostrzegały ich pozytywny wpływ na nasz organizm. Dla tych, którzy chcieliby spróbować szpinaku z czosnkiem, podajemy prosty i szybki przepis.

Składniki:

  • 1kg szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki śmietany
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

Świeży szpinak dokładnie myjemy. Na rozgrzany olej wrzucamy posiekany czosnek. Uważamy, by nie przypiekł się za bardzo, ponieważ nie będzie wtedy smaczny. Po chwili wrzucamy pokrojony szpinak. Pilnujemy, by się nie rozgotował. Doprawiamy jogurtem. Na koniec szpinak przyprawiamy solą i pieprzem. Szpinak z czosnkiem można podawać sam lub z chlebem.

Szpinak z czosnkiem jest idealny na przeziębienie. Można go też spożywać w okresie zmniejszonej odporności organizmu. Powinny go jednak unikać kobiety w ciąży.