Naleśniki ze szpinakiem są nie tylko smaczne i zdrowe, ale także bardzo łatwe do przygotowania. Z pewnością poradzi sobie z nimi każdy, kto choć raz miał w ręce patelnię. Naleśniki ze szpinakiem mogą być świetną alternatywą dania dla tych, którzy nie przepadają za szpinakiem z jajkiem czy czosnkiem. Mogą być podawane nie tylko na obiad, ale również na kolację (oby nie zbyt późną).

Gotowe naleśniki ze szpinakiem najlepiej podawać na gorąco, udekorowane małymi, koktajlowymi pomidorkami. Można je także serwować na zimo bądź odgrzewać następnego dnia. Nie należy tego jednak robić w mikrofalówce, gdyż wtedy naleśniki wyschną a szpinak zrobi się niesmaczny. Najlepiej naleśniki ze szpinakiem zawinąć w folię aluminiową i podgrzewać w piekarniku przez ok. 20 minut w temperaturze 100 stopni.

Składniki:

farsz do naleśników:

  • 1kg świeżego lub mrożonego szpinaku
  • 15 dag sera białego
  • jajko
  • cebula
  • sól, pieprz

ciasto naleśnikowe:

  • 5 łyżek mąki
  • jajko
  • 1/2 szklanki wody
  • sól

Sposób przyrządzenia:

Składniki na ciasto naleśnikowe należy wymieszać i odstawić do lodówki. Po 30 min wyjmujemy i pieczemy placki naleśnikowe. Smażymy naleśniki aż ładnie się zarumienią.

Następnie przygotowujemy farsz do naleśników. Podsmażamy na patelni pokrojony szpinak z cebulką. Potem zdejmujemy go i mieszamy ze startym serem żółtym. Nadzienie układamy na naleśnikach i zawijamy w ruloniki. Naleśniki ze szpinakiem wkładamy do piekarnika i opiekamy 15 min. w  temperaturze 180 stopni.

Smacznego